Янтар Полісся
+38(098)302 00 00
Передзвоніть мені
UAH
  • UAH
  • USD
УКР
0

Відмінність православних ікон від католицьких істотна, тому що традиції їх написання формувалися в різних умовах. У 787 р. на 7-му Вселенському соборі іконам було надано статус хранителів церковних легенд, тому писати їх слід тільки відповідно до певних канонів композицій, пропорцій і кольору. Не дозволялося писати образи з моделі або з уяви, інакше написане не відповідало дійсності та не мало нічого спільного з прототипом. Тому вони не можуть бути зараховані до живопису.

Рішення Вселенського собору було послано всім християнським країнам. Король Карл Великий, проте, не підтримав це рішення. Було зазначено, що ікони не можуть бути порівнянні зі Святим Письмом, їх єдине призначення повинно бути в ілюстрації для просвітницьких цілей, прикрасі церков і натхненням вірян. Для написання католицьких ікон не потрібні були будь-які канони та все частіше зображення ставали картинами на релігійні теми. Католицький релігійний живопис не несе прихованого, додатково сенсу і не вимагає розшифровки. Також фантазія художника (не іконописця, як в православ'ї) визначає образи святих, зображення яких часто не мають нічого спільного з духовним і сакральним світом. Саме тому протестанти не шанують образи святих: в них так мало залишилося божественного і так багато земного. У храмах їх використовують для прикраси, як галереї прикрашають картинами.

Католицькі ікони Божої Матері

Варто відзначити, що деякі католицькі ікони шануються і в православ'ї, а католики вшановують Казанську ікону Божої Матері. У деяких храмах Європи знаходяться святині, шановані обома церквами. Так, католицька ікона Божої Матері Остробрамська, що знаходиться у Вільнюсі, вабить до себе як католиків, так і православних, які звертаються до неї з молитвою й благанням. Кохавинська ікона, написана у Львівській області та перебуває в даний час в Польщі, привертала велику кількість паломників українців, вірмен і поляків. Також у католиків існують і чудотворні ікони Богородиці - Ченстоховська (заступниця Польщі), Римська, Матір Доброї Поради.

Ікона Божої Матері «Розчулення» Остробрамська ікона Божої Матері

Православна ікона Божої Матері «Розчулення» з бурштину

Остробрамська ікона Божої Матері з бурштину

Не секрет, що серед українців є і прихильники католицтва, тому спеціально для них створюються образи Богородиці, Святого Сімейства та Ісуса. І хоча вони більш схожі на художні зображення, тим не менш, придатні для молитви. Як і православні, католицькі ікони прийнято багато прикрашати. Найпопулярнішою сучасною прикрасою вважається бурштин, який має не тільки дивовижні художні, а й корисні хіміко-фізичні властивості.

Купити католицьку ікону з бурштину можна в інтернет-магазині виробів з бурштину, в асортименті якого не тільки ікони, а й художні картини, сувеніри та ювелірні прикраси. Якщо раптом ви не знайдете того, що вас цікавить, ви можете замовити красиві ікони у наших майстрів.

Популярні товари

iconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsicons