Янтар Полісся
+38(098)302 00 00
Передзвоніть мені
UAH
  • UAH
  • USD
УКР
0
  1. Які ікони обов'язково повинні бути в домі?
  2. Святе місце - де в будинку повинні стояти ікони?
  3. Домашній іконостас: поради та заборони

Важко переоцінити благодать, захист та підтримку, що йде від ікон. Вони зміцнюють християн у вірі, допомагають їм впоратися з життєвими випробуваннями, подолати спокуси, наставляють на праведний шлях та сприяють духовному вдосконаленню. Тому дуже важливо, щоб поруч з Вами завжди були присутні такі реліквії. Однак недостатньо просто придбати святині - щоб молитва була повною, щирою та самовідданою, потрібно враховувати деякі нюанси, що стосуються особливостей їх вибору та розміщення. Саме про це і піде мова в нашій статті.

Домашній іконостас

Які ікони обов'язково повинні бути в домі?

У перекладі з давньогрецької мови слово «εἰκών» означає «образ», тобто зриме зображення тих, до кого звертаються з молитвою віряни - Ісуса Христа, Діви Марії, шанованих праведників та Божих угодників. Ці реліквії нагадують про необхідність сповіді і покаяння, знаменують порятунок та вічне життя в Небесному Царстві. Існує безліч святинь, що відрізняються типом і стилем письма, значенням, символікою. Як же знайти серед них ті, які підходять особисто Вам, і які ікони обов'язково повинні бути в домі?

Основними вважаються образи Господа, Богородиці, ангела-захисника або небесного захисника. Ним може стати Микола Чудотворець - він допомагає всім нужденним та стражденним - а також святий або мученик, наділений подібним з Вами ім'ям. Такі реліквії називають іменними - їх найчастіше дарують при хрещенні, але й дорослій людині не завадить придбати подібний витвір, що стане супроводжувати його в будь-якій ситуації.

Ікона Пресвятої Богородиці Ікона Христа Спасителя	Святий Миколай Чудотворець
Ікона Пресвятої Богородиці Ікона Христа Спасителя Святий Миколай Чудотворець

До якого іконописного типу повинні належати такі святині? Як правило, християни віддають перевагу поясним зображенню Ісуса Христа, права рука якого складена в благословляючому жесті, а ліва тримає Євангеліє - символ Господнього вчення. Подібний образ відомий як Спас Вседержитель, або Пантократор - він являє участь Сина Божого в долі кожної людини, нагадує про те, що Він милосердний і лагідний, але і строгий.

Святиня Небесної Цариці, включена в іконостас для будинку, може бути виконана в манері «Елеуса» («Розчулення») або «Одигітрія» («дороговказ»). Крім того, багато вірян схиляються перед образом Семистрільної Діви Марії (захищає від підступів недоброзичливців, пом'якшує ворожнечу та заздрість) або ликом Покровської Богородиці (він вселяє в душу радість, благодать і милосердя, позбавляє від важких думок і турбот). Часто зустрічаються реліквії «Незламна стіна» (допомагає уникнути нападів, крадіжок та грабежів), «Оранта» (запобігає всякі злій дії) та «Неопалима Купина» (оберігає від пожеж та стихійних лих).

Дуже добре, якщо святині збереглися з таїнства вінчання або хрещення - тоді вони будуть оберігати Вас і Ваших нащадків протягом усього життя. Саме тому зараз відроджується традиція передавати подібні реліквії у спадок. Але, якщо у Вас немає таких ікон - Ви можете придбати ті, які найбільше сподобаються. Головне правило - не ставитеся до образів, як до предмету колекціонування, купуйте тільки ті, перед якими Ви готові схилятися в молитві.

Червоний кут в домі Іконостас в будинку
Божниця, червоний або передній кут

Святе місце - де в будинку повинні стояти ікони?

Зараз допускаються різні варіанти розташування образів в житлі. Основна вимога до такого місця (його ще називають божницею, червоним або переднім кутом, а також кіотом) - воно має бути вільним та віддаленим від повсякденної суєти, щоб Ви могли повністю зосередитися на молитві. Краще зосередити всі реліквії в одній кімнаті - спальні або вітальні. А ось іменну святиню дитини слід повісити в кімнаті, де спить малюк - це дозволить йому з дитинства звикати до понять віри та релігії. Отже, головні властивості розміщення:

  1. вирішуючи, в якому кутку повинні висіти ікони в будинку, варто віддати перевагу східний - за схожим принципом побудовані всі християнські храми, адже під час молитви заведено повертатися обличчям до Сонця, яке сходить. Це символізує рятівну силу звернення до Бога;
  2. якщо ж влаштувати божницю таким чином не дозволяє планування Вашої оселі, Ви можете помістити реліквії на правій частині стіни, що знаходиться навпроти вхідних дверей;
  3. в коридорі святині краще розташовувати над вхідними дверима або ж праворуч від неї. Найчастіше так вішають образ «Оранти» або Семистрільної Небесної Цариці;
  4. в дитячій ікону слід розмістити навпроти очей лежачого на ліжку малюка - тоді він буде постійно нагадувати дитині про доброту та благодать Господа, закликати його помолитися і подякувати Богові.

Популярні товари

Домашній іконостас: поради та заборони

Коли Ви визначилися з місцем для кіота, слід зайнятися його облаштуванням. Ось кілька порад:

  • перш за все необхідно надійно закріпити поличку для реліквій. Її можна виготовити самостійно або придбати в церковній крамниці. Така підставка повинна знаходитися на рівні очей людини, що молиться. Укрийте підставу вишитою серветкою, рушником або чистим білим полотном;
  • принципи розміщення образів повинні відповідати плануванню церкви. Так, святиню Ісуса Христа потрібно поставити з правого, а лик Богородиці - з лівого боку. Припустимо й інший варіант - коли ікона Господа знаходиться в центрі, а по праву руку від неї (відповідно, зліва від того, хто молиться) вішається реліквія Діви Марії. В цьому випадку зліва від Спасителя можна прикріпити витвір, де зображений Микола Чудотворець чи Іоанн Предтеча;
  • справа святині Божої Матері - розміщується лик архангела Михайла, а по ліву руку від ікони Іоанна Предтечі - образ архангела Гавриїла;
  • вище реліквії Сина Божого можна розташовувати тільки Розп'яття або образ Святої Трійці. До речі, хрестом потрібно увінчати будь-який кіот;
  • в іконостас включають й інші реліквії шанованих праведників - наприклад, цілителя Пантелеймона або Георгія Побідоносця. Однак всі вони повинні висіти під ликами Святого Сімейства, Ісуса Христа, Небесної Цариці та апостолів;
  • ще нижче поміщають іменні, сімейні та спадкові святині;
  • при молитві біля образів неодмінно запалюють свічку або лампадку. Живий вогонь уособлює горіння віри, пристрасть та переконаність, з якими Ви вимовляєте слова псалмів, тропарів і славослів'я.

Є й деякі заборони, що стосуються того, де повинна в будинку висіти ікона. Так, не можна, щоб реліквії перебували поруч з телевізором, магнітофоном, комп'ютером та іншою побутовою технікою. Святині не повинні чергуватися з картинами, книгами (навіть витворами на християнську тематику), фотографіями, панно або репродукціями, плакатами, настінними календарями та предметами декору (статуетками, інтер'єрними аксесуарами). Крім того, багато богословів радять ставити релігійні витвори на полицю, а не підвішувати їх, щоб уникнути небажаних асоціацій з шибеником.

Ці поради допоможуть Вам знайти найкраще місце для розміщення своїх реліквій. А щоб молитви приносили лише радість, умиротворення та благодать, наш інтернет-магазин «Янтар Полісся» надасть Вам довговічні, виразні та одухотворені ікони, вручну виготовлені з натуральних сонячних самоцвітів. Тут Ви зможете вибрати як образу Спасителя та Богородиці, так і різноманітні іменні святині, ладанки і християнські обереги.

iconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsiconsicons